Blog

Breien

Een van mijn hobby’s is breien.

Ik brei meestal sokken voor de hele familie, groot en klein, maar op het moment ben ik bezig met kerstballen. Het grappige is dat ik kan praten en breien tegelijk als het om sokken gaat, maar bij de kerstballen lukt dat niet. Ik moet mijn aandacht bij het patroon houden, want anders vergis ik me.

Er bestaan overeenkomsten tussen spreken en breien.
Je hebt bij allebei tevoren bedacht wat je wilt bereiken en je volgt daarvoor een vast patroon. Bij het spreken is dat de indeling van de speech in inleiding, kern en afsluiting.

Je kunt tijdens het breien een steekje laten vallen, maar dat ook weer ophalen, dus het is niet zo’n probleem. Er zijn zelfs mensen die met opzet een fout maken om te laten zien dat het breiwerk echt met de hand gemaakt is.
Ook voor spreken geldt: niemand verwacht dat het perfect is, een foutje maakt je alleen maar menselijker, ‘een van ons’. Iemand die routinematig spreekt, ‘sokken breit’, zal geen fouten maken, maar niet zo boeien als de spreker die verrassend en verfrissend uit de hoek durft te komen.

Goed afhechten is belangrijk. Doe je dat niet, dan kan al het werk voor niets zijn gedaan omdat de steken niet houden.
Hetzelfde geldt voor je speech. De laatste zinnen worden het best onthouden, dat bied je een kans die je niet mag laten lopen.
Je wilt dus met een krachtige uitspraak eindigen.
Bereid je slotwoorden goed voor, dan hoef je geen eind te breien aan je speech.

Ik wens je veel succes met je presentatie!

Laura Bouwmeester


 

Sportlaan 83
1333 SE  - Almere

  06 13236492
  l.bouwmeester@rederijk.nl

©  Rederijk.