Blog

De Vikingen zijn terug!

De Vikingen zijn terug!
Ik heb ze deze week gezien in Dublin. Ze reden luid joelend in een boot door de stad, maar niemand keek ervan op, het was blijkbaar heel normaal. Alleen ik wist niet wat ik zag.

De Vikingen vormden een ware plaag in noordwest Europa in de vroege Middeleeuwen. Rovend en moordend trokken ze rond totdat ze zich vestigden en steden en zelfs koninkrijken stichtten, zoals Dublin. Daarna zijn ze opgegaan in de bevolking.

Waarom spreken de Vikingen ons zo aan?
Wat maakt dat volwassen mensen als plunderaars verkleed in een bootachtige bus gaan zitten om rondgereden te worden langs bezienswaardigheden?

Het is de kracht van verhalen die ze ertoe drijft. De verhalen over moed, eer en trouw, over bloedvergieten en doodslag, maar ook over onmogelijke vriendschappen en liefdes. Eenvoudige eeuwenoude verhalen waarin je kunt meeleven met de hoofdpersoon die gevaren trotseert en de overwinning behaalt.

Verhalen blijven hangen. Vertel een goed verhaal en het publiek hangt aan je lippen.
Verhalen vertellen is niet moeilijk, er bestaat een schema voor dat eenvoudig toe te passen is:
Schets de beginsituatie, beschrijf de uitdaging waar de heldin voor komt te staan, noem de obstakels die ze daarbij tegenkomt, vertel hoe ze deze overwint en welke beloning ze voor alle inspanningen ontvangt.

De Vikingen zijn verdwenen, maar de verhalen zijn gebleven. 
Wil jij dat je boodschap ook beklijft, gebruik dan verhalen om je spreken kracht bij te zetten. Kleine verhalen uit je eigen leven of grote verhalen uit de geschiedenis, er is geen betere manier om een diepe indruk achter te laten, kijk maar naar de Vikingen in Dublin.

Ik wens je veel succes met je presentatie!

Laura Bouwmeester

Sportlaan 83
1333 SE  - Almere

  06 13236492
  l.bouwmeester@rederijk.nl

©  Rederijk.