Blog

Knal!

Op een zonnige middag had ik een afspraak in Amsterdam.
Parkeren is daar geen pretje, maar ik had geluk, vlakbij de plek waar ik moest zijn zag ik een lege parkeerplaats. Zwierig draaide ik de auto erin.

Knal!

De gemeente had het nodig gevonden precies daar een boei te plaatsen die behoorlijk uitstak en die ik niet tevoren had gezien. Het gevolg was een flinke deuk. Foeterend liep ik naar mijn afspraak. Zou ik de schade vergoed kunnen krijgen? ‘Bij de gemeente Amsterdam? Dat kun je vergeten’, was het antwoord op deze vraag.

Tja, wat nu? Ik had natuurlijk eerst moeten kijken voor ik parkeerde, omdat ik niet lang genoeg ben om over de motorkap heen te kunnen zien. Ik besloot mijn verlies te nemen, want eerlijk gezegd was het mijn eigen schuld. Mijn voorbereiding op het parkeren was onvoldoende geweest.

Ook bij presentaties is de voorbereiding cruciaal.
Mensen maken zich ontzettend druk omdat ze een speech moeten verzorgen, maar bereiden zich niet goed voor omdat aan de speech denken onrustig maakt.
Natuurlijk, dat begrijp ik, maar wordt je toespraak van uitstel en van haastwerk beter?

De tijd die je besteedt aan je zenuwachtig maken kun je veel beter gebruiken.
Ga zitten en schrijf op wie je publiek is, wat de kern is van wat je wilt zeggen en wat de mensen na afloop moeten onthouden. Met die drie punten in het hoofd schrijf je dan je toespraak en ga je aan het oefenen.
Je zult zien, als je eenmaal bezig bent zakken de zenuwen vanzelf en kun je later met een mooie speech zelfverzekerd spreken.

Veel succes met je presentatie!

Laura Bouwmeester

Sportlaan 83
1333 SE  - Almere

  06 13236492
  

©  Rederijk.