Blog

Trouwjurk

Toen mijn dochter trouwde, mocht ik mee om een bruidsjurk uit te zoeken.

En om te betalen, want het is bij ons de gewoonte dat de moeder van de bruid voor de trouwjurk zorgt.

De bruidswinkel was gevestigd in een statig pand waar de trouwjurken prachtig waren uitgestald. Na een kopje koffie gingen we aan de slag en dat viel niet mee, want welke moet je nu kiezen? De ene jurk was al mooier dan de andere. Bovendien weet je niet goed welke het beste bij je past omdat je (gelukkig) niet zo vaak een trouwjurk koopt.

De verkoopster liet ons eerst wat aanmodderen en kwam daarna zelf met suggesties. ‘Vind je deze wat?’ ‘Het kan, maar.. ‘ ‘Of deze dan?’ ‘O nee, daar vind ik niets aan!’ Zo ging het een tijdje door, maar uiteindelijk hingen er zes jurken klaar om gepast te worden. Na veel kijken, draaien, en afkeuren kwam mijn dochter uit het pashok en wist ik: dit is de perfecte trouwjurk voor haar!

Waarom was hij perfect?
Omdat ze straalde! Ze zag er zo blij uit dat ik even tranen in mijn ogen voelde.
Al was het een, volgens mij, spuuglelijke jurk geweest, ik had hem voor haar gekocht. Nu vond ik het ook een prachtige jurk die haar schitterend stond, maar dat is eigenlijk niet zo belangrijk. Het gevoel dat de jurk haar gaf, daar ging het om. Ze zou gekleed in die jurk het stralende middelpunt van de bruiloft zijn.

Ook een spreekster staat tijdens haar speech volop in de belangstelling, maar wat betekent dat? Hoe gaan we daarmee om? We maken ons terecht druk om de inhoud en vorm van de speech, we oefenen het spreken en bewegen, maar vergeten vaak hoe belangrijk de uitstraling is.

Als je zeker weet dat je iets belangrijks te vertellen hebt, als je vindt dat de mensen in de zaal dit echt moeten weten, dan zullen ze dat aan je zien. Je hebt geen tijd om je zorgen te maken en je af te vragen of je het wel goed doet, want je hebt een boodschap voor de wereld. Je publiek zal op het puntje van de stoel gaan zitten om je te kunnen volgen. Als je zo je speech brengt of eigenlijk, als je zo je boodschap ‘bent’, dan kan het niet mislukken.

Wees overtuigd van het belang van je toespraak en het publiek zal als een blok voor je vallen, zoals ik als een blok gevallen ben voor de trouwjurk van mijn dochter!

Ik wens je veel succes met je presentatie!

Laura Bouwmeester

Heb je een commentaar of toevoeging, we lezen het graag hieronder.

Sportlaan 83
1333 SE  - Almere

  06 13236492
  l.bouwmeester@rederijk.nl

©  Rederijk.