Blog

Weer of onweer?

Deze week was ik op bezoek bij het KNMI in De Bilt, het instituut dat al meer dan 160 jaar ons weer voorspelt. De meteoroloog die ons rondleidde door het gebouw was razend enthousiast. Nog nooit heb ik iemand zo opgetogen horen vertellen over depressies, hagelbuien, tornado’s en ander ongerief.

Naast dat enthousiasme viel me nog iets op: de enorme hoeveelheid gegevens die voortdurend door het KNMI wordt verzameld. Allerlei schermen tonen wat er op dat moment overal ter wereld gebeurt. Per werknemer staan er zo’n twaalf schermen waarop de steeds veranderende informatie te zien is. De telefoon gaat regelmatig over en via internet komen voortdurend data binnen. Dag en nacht gaat dat door, de eigen meetgegevens, maar ook informatie die door anderen wordt uitgewisseld, blijven binnenstromen.

Op grond van al die informatie voorspelt het KNMI het weer.
Maar er is niet een weerbericht, er zijn er veel meer. De luchtvaart, de scheepvaart, de dijkbewaking, ze krijgen allemaal een andere voorspelling, die gebaseerd is op dezelfde gegevens. En natuurlijk is er het weerbericht zoals dat op de televisie wordt uitgezonden.

Zo’n gigantische hoeveelheid gegevens samenballen in een voorspelling die de doelgroep goed begrijpt en gebruikt, dat is vakwerk! Want ga maar na: het is dezelfde opgave die jij als spreker hebt: de informatie die voor je publiek belangrijk is zo verstrekken dat ze er iets mee kunnen. Niet al je kennis over je publiek uitstorten, geen overbodige gegevens, geen weetjes die jij interessant vindt maar waar je gehoor niets aan heeft, nee alleen dat wat nodig is vertellen en wel zo dat het ook nog interessant is!

Wat is het geheim van deze deskundigheid?
Het KNMI staat doorlopend in contact met de doelgroep, de afnemers van weerberichten. Voortdurend worden de vragen en de mogelijkheden op elkaar afgestemd. Daardoor weet het KNMI wat voor soort weerbericht er nodig is, hoe uitgebreid het moet zijn en hoe nauwkeurig.
Het is een publieksgerichtheid waar wij als sprekers van kunnen leren.

Ik wens je veel succes met je presentatie!

Sportlaan 83
1333 SE  - Almere

  06 13236492
  l.bouwmeester@rederijk.nl

©  Rederijk.