Blog

Zo spreek je als Michelle Obama!

Ik ben bang dat mijn toespraak niet interessant genoeg is’, zei iemand laatst tegen me.
‘Waarom zouden ze naar mij luisteren, ik heb toch niets bijzonders te vertellen?’
Gelukkig is dat niet waar, ook jij en ik hebben iets boeiends te melden!

Neem nu Michelle Obama. Zij moest een speech houden om Hillary Clinton aan te bevelen als presidentskandidaat, maar het mocht niet over beleid gaan en niet te veel over politiek, want dat is het terrein van haar man. Het lijkt een onmogelijke opdracht, dus waar zou ze voor kiezen?

Michelle vertelt over de eerste ‘Witte Huis’ schooldag van haar beide dochters.
‘Ik zal die winterdag nooit vergeten toen ik toekeek hoe onze meisjes, pas zeven en tien jaar oud, in die zwarte SUV’s stapten met al die grote mannen met geweren. Ik zag ze hun gezichtjes tegen het raam drukken en het enige wat ik kon denken was: Wat hebben we gedaan?
Op dat moment realiseerde ik me namelijk dat onze tijd in het Witte Huis de basis zou leggen voor wie ze zouden worden. Hoe goed we met die ervaring zouden omgaan kon ze werkelijk maken of breken.’

Geen staatsbezoek, geen spannende vergadering, maar haar dochters die naar school gaan en wat Michelle erbij voelt, zo eenvoudig kan het zijn.
Wij zijn geen Michelle Obama, maar ook jij en ik hebben ervaringen meegemaakt die indruk maakten. Dat is wat ons publiek wil horen, want als het jou heeft beïnvloed, dan zal het ook iets met je toehoorders doen.

Het gaat dus niet om belangrijke bijeenkomsten of grootse gebeurtenissen, maar om zaken die je hebben geraakt. Weef ze in je speech en je bent geen zoveelste spreker meer, maar iemand die ervaringen deelt en die daarmee boeit en overtuigt.

Wil je hierop reageren of heb je een vraag?
Je kunt het hieronder met ons delen.

Succes met je presentatie!

Laura Bouwmeester

Hier vind je de speech van Michelle Obama

Sportlaan 83
1333 SE  - Almere

  06 13236492
  

©  Rederijk.